Main Page
Biography of Mark Deren
Press
Interviews with rock stars
Concerts agenda
Holland (Dutch)
Photo book
Business and Travel
Contacts
Blog of Mark Deren, travelling DJ

Mark from Holland - International Radio Show
Amerikaanse droom komt uit in Holland

Geschreven door: Arjan Hoogvoorst - Foto: Evgeniy Gorelov - Oplage 50,000

Mark C. Deren krijgt puzzelstukjes stap voor stap bij elkaar

Amerikaanse Droom Komt Uit in Holland

Foto: Evgeniy Gorelov

HEEMSKERK - Hij heeft vele landen gezien en ontmoette ooit diverse staatshoofden. Hij emigreerde van Holland, PA naar Nederland en begon hier een nieuw leven. Hij is een breed georienteerd reiziger, fotograaf en verslaggever. En hij houdt van muziek. Progressieve rock om precies te zijn. Al deze factoren vormen belangrijke schakels voor zijn activiteiten als programmamaker bij Radio Heemskerk. Zijn naam: Mark C. Deren, geboren en getogen Amerikaan, maar sinds elf jaar woon- en werkzaam in Heemskerk. Kennemerland op zondag zocht hem afgelopen week op en draaide de rollen om. Dit keer werd Mark zelf geinterviewd.

Mark bezoekt regelmatig muzikanten in hun thuisland.

Mark bezoekt regelmatig muzikanten in hun thuisland.

In het land van de onbegrensde mogelijkheden dat Verenigde Staten van Amerika heet, heeft haast iedereen een American dream. De jonge Mark Christopher Deren had jarenlang de droom om diplomaat te worden. Zijn slaapkamer in het ouderlijk huis hing vol met posters van allerlei landen. Die wilde Mark afreizen om belangrijke mensen te ontmoeten. Diplomaat is Mark nooit geworden. De lang gekoesterde reizen en ontmoetingen werden daarentegen wel degelijk werkelijkheid.
"Ik groeide op in het plaatsje Holland, in de staat Pennsylvania. In mijn eerste jaar universiteit studeerde ik politieke wetenschap. Daarna ben ik voor een jaar naar Australie en Nieuw-Zeeland gegaan, waar ik geinteresseerd raakte in fotografie en schrijven", vertelt Mark. De keuze om journalistiek te gaan studeren was vervolgens snel gemaakt en ook dit rondde Mark succesvol af. Minder goed ging het hem af in zijn relatie. "Mijn toenmalige vriendin had nogal hoge verwachtingen van mij, zoals vele Amerikaanse vrouwen hebben. Ze zag me al helemaal voor zich in een keurig pak met attachekoffertje, als een succesvol zakenman. Maar mijn American dream ziet er iets anders uit. Ik word liever midden in een natuurpark wakker, om na het openen van mijn tentje de prachtige omgeving te aanschouwen."

Koud
De relatie strandde en Mark verlangde naar een verzetje. Hij vloog naar Europa, liftte van land naar land en belandde uiteindelijk in Schotland. "Daar sliep ik ergens langs Loch Ness, op een gegeven moment zelfs zonder tent in de regen. Dat was me veel te nat en koud, waardoor ik de ingeving kreeg om in het warme Florida te gaan wonen."
Daar vond Mark een passende job. Hij werd businessmanager voor een bekende portretschilder en reisde eerste klas de hele wereld over, om bij diverse staatshoofden portretten af te leveren en zaken te doen. Zo ontmoette hij mensen als de sultan van Brunei (V.A.E.), Sheik Zayed, en de Chileense president Pinochet. "Nog geen jaar na het verbreken van mijn relatie vloog ik van land naar land met een koffertje in m'n hand. Glimlachend moest ik denken aan de grote wens van mijn ex-vriendin. Als ze dat eens gezien had!"

Hij werd businessmanager voor een bekende portretschilder en reisde eerste klas de hele wereld over, om bij diverse staatshoofden portretten af te leveren en zaken te doen.

Nadat Mark dat werk zo'n zes jaar lang gedaan had, was hij het zat. Zijn baas eiste nogal veel van hem, want Mark moest dag en nacht paraat staan voor allerlei klusjes en uitzoekwerk. Dus hield hij het voor gezien bij de portretschilder. "Toen had ik inmiddels twee jaar een relatie met een Nederlandse vrouw, die ik in Palm Beach, Florida had leren kennen. We trouwden en vestigden ons in Pennsylvania. Na drie jaar samenwonen kreeg ze heimwee naar haar vroegere woonplaats Heemskerk en besloten we naar Nederland te verhuizen. Na eerst drieeneenhalve maand door Australie gereisd te hebben, arriveerden we in maart 1993 in Heemskerk." Mark probeerde meteen werk te vinden in zijn vak, maar dat lukte aanvankelijk niet. Uiteindelijk ging hij in zwembad De Waterakkers op de Kerkweg aan de slag als badmeester. "In Amerika was ik ooit een fanatiek schoonspringer geweest, dus ik had zwemervaring genoeg.
Ik begon het werk in het zwembad steeds leuker te vinden, omdat je naarmate je ouder wordt, je conditie op die manier goed op peil houdt."

Jingle
Mark deed staatsexamen in de Nederlandse taal en kon op een gegeven moment bij Radio Heemskerk aan de slag. Hij zou alleen een jingle voor de omroep maken, maar al snel kreeg hij een eigen programma aangeboden. "Dat was een van de mooiste dagen van m'n leven, want ik wist dat ik na al die vroegere contacten met beroemde mensen een leuk programma kon gaan maken. Bovendien ben ik vanaf mijn tienerjaren al een groot liefhebber van progressieve rock, dus het plan om jazz, rock, folk en eigen stijlen te behandelen kwam al snel bovendrijven." Er was echter ook tegenspoed, toen Mark in 1996 van zijn vrouw scheidde, mede als gevolg van teveel uiteenlopende levensdoelen en -patronen. Het hard blijven werken gaf hem voldoende afleiding.
Omdat Mark bij Radio Heemskerk als vrijwilliger werkt, bezoekt hij tijdens vakanties regelmatig muzikanten in hun thuisland, voor het afnemen van een interview. Zo reisde hij tot nu toe onder meer naar Engeland, Italie en Rusland om artiesten te bezoeken. In juni gaat hij naar Finland toe. Bekende namen die zich door de Amerikaanse Nederlander lieten interviewen, zijn onder anderen Pete Best (ex-Beatle), Ian Anderson (van Jethro Tull), Fish (Marillion) en Steve Hogarth. Maar ook muzikale bekendheden uit Nederland werkten mee aan het programma, waaronder Jan Akkerman, Thijs van Leer, Jerney Kaagman, Hans Dulfer en Sharon den Adel (van Within Temptation).
"Laatst heb ik in het Haarlemse Patronaat nog The Animals zien optreden. Binnenkort heb ik een interview met de drummer John Steel. Vaardige rockmuzikanten krijgen in ons land gewoon te weinig aandacht, terwijl ze keihard werken. Daarom haal ik ze in mijn programma, want ze verdienen het!"
Uiteindelijk is ook de Amerikaanse droom van Mark C. Deren uitgekomen: hij maakt wekelijks een eigen radioprogramma, reist af naar diverse landen, spreekt grootheden uit de muziekwereld en fotografeert. Dat alles zonder in het diepe te hoeven zwemmen. En... de stropdas en het attachekoffertje blijven in de kast. (AH)
Het programma Mark from Holland is elke zondagavond tussen 21.00 en 23.00 uur te beluisteren op Heemskerk FM, op 104.5 via de kabel en 107.4 in de ether. Meer info: www.markfromholland.com.

GuestBook
I wanna read it


Main page | Biography | Press release | Interviews | Concerts agenda | Holland | Photos | Business & Travel | Contact